-
Akce a slevy
nav-right -
Koření a přísady
nav-right -
Střeva a síťky
nav-right -
Řeznické potřeby
nav-right -
Krájení
nav-right -
Obalový materiál
nav-right -
Řeznické stroje Dadaux
nav-right -
Gastro vybavení
nav-right -
Kuchyňské potřeby
nav-right -
Kuchyňské nádobí
nav-right -
Sanita a mytí
nav-right -
Pracovní a ochranné pomůcky
nav-right -
Udírny Bradley
nav-right -
Grily Weber
nav-right -
Herold pro Vás
nav-right - Knihy pro řezníky a uzenáře
- Dárkové poukazy
-
Bazar řeznických potřeb
nav-right
Domácí uzený sýr
K uzení se hodí většina sýrů jako eidam, ementál, syrečky nebo třeba niva, balkánský sýr i slaný jadel. Udit se dá v uditelných obalech, klasické punčoše nebo miskách, nejlépe porcelánových. A jak sýr vyudit? Jednoduše. Výroba domácího uzeného sýru není žádná velká věda, je vhodná i pro ty, kdo s udírnou teprve začínají. Navíc můžete experimentovat s jeho dochucením, z obyčejného sýra tak dokážete vyudit velké sýrové pochoutky, fantazii se prostě meze nekladou.
Nejčastěji se u nás udí sýr eidam 30% a to v obalech nebo punčochách. Tak se pojďte pustit do přípravy. Kolik ho budete chtít vyudit, záleží jen na vás.
Co budete na uzení sýru potřebovat
- Udírnu
- Dřevo nebo štěpky na uzení (bez kůry)
- Uditelné obaly nebo silonové podkolenky
- Pevný řeznický provázek
- Sýr (množství dle potřeby)
- Suroviny k dochucení, dle vlastního výběru
Příprava sýra
Sýr si nakrájíme nožem na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme za pomoci struhadla, protože pak se snadněji dochutí a při uzení rychleji rozpustí. Při větším množství sýru doporučujeme použít na strouhání kuchyňského robota, protože strouhat ručně by byla práce zdlouhavá a náročná. Pokrájený nebo nastrouhaný sýr (můžeme použít obě varianty) vložíme do mísy a důkladně promícháme s vybranými surovinami k dochucení. Jejich množství necháme na vás, záleží pouze na vaší chuti a fantazii, i zde ale platí pravidlo, že méně je někdy více.
Pro dochucení můžete přidat třeba olivy, sušená rajčata, bazalku, pažitku, medvědí česnek, ořechy, chilli, pepř celý, šunku, ančovičky, houby, všelijaké bylinky nebo směsi koření.
Náš tip: K uzení můžete zkombinovat i více druhů sýrů najednou. Vyzkoušejte kombinaci eidam, gouda, niva. |
Naplňte sýr do obalů
Ochucený sýr naplníme do punčoch nebo obalů na uzení. Nezapomeňte sýr do obalu pořádně napěchovat, ať se ho tam vejde co nejvíc. Poté obal těsně nad sýrem pevně zavažte a utáhněte provázkem. Provázek by měl být dlouhý tak akorát, aby se dal obal pohodlně zavěsit do udírny.
Hurá do udírny
Naplněné obaly zavěste do již rozehřáté udírny. Teplota v udírně by měla v této chvíli dosahovat kolem 60 °C. Při této teplotě doporučujeme udit zhruba 2 – 4 hodiny, záleží, jak moc chcete mít sýry vyuzené. Vyšší teploty 70 - 110 °C doporučujeme využít pouze pro slití sýru. Teplotu uvnitř udírny si ohlídejte pomocí udírenského teploměru.
Po vyuzení vyndáme sýr z udírny a necháme ho vychladnout a odležet i na několik hodin, dostane tak mnohem lepší a intenzivnější chuť. Podávat ho můžete s uzeným masem, zeleninou nebo pečivem.